Bijna alles op voorraad

   Gratis verzending binnen 10 KM

   Snel thuisbezorgd

   Maatwerk is mogelijk

Hout kenmerken

Noesten: Grenenhout bevat van nature noesten, dit is de plek waar de tak aan de boom heeft gezeten. Noesten zijn vaak rond of ovaal en kunnen bij droogte uit het hout vallen. U kunt de noest eventueel weer terugplaatsen in het gat en vastlijmen.

 

Kwasten: Kwasten zijn vaak ruwe bruine plekken in het hout
en kunnen allerlei vormen hebben. Dit is een eigenschap die
bij grenenhout veel kan voorkomen. Kwasten horen dus bij grenenhout en zijn niet te voorkomen. Het is de plek waar een tak aan de boom heeft vastgezeten.

 

Witte of zwarte schimmelvlekken op het hout: Hout is vaak vers en wordt aangeleverd in volle pakketten. Binnenin deze pakketten is het vochtig. Vooral bij warm weer kan er binnenin een houtpakket schimmel ontstaan wat er niet fraai uitziet.

Deze schimmelplekken hebben echter geen invloed op de kwaliteit van het hout en verdwijnen vanzelf door weersinvloeden zoals regen en zonlicht. U kunt de plekken eventueel ook grotendeels weghalen met ontweringswater.

 

Witte of zwarte schimmelvlekken op het hout: Hout is vaak vers
en wordt aangeleverd in volle pakketten. Binnenin deze pakketten is het vochtig. Vooral bij warm weer kan er in een houtpakket schimmel ontstaan, wat er niet fraai uitziet.
Deze schimmelplekken hebben echter geen invloed op de kwaliteit van het hout en verdwijnen na plaatsing van het hout vanzelf
door weersinvloeden zoals regen en zonlicht. U kunt de plekken eventueel ook grotendeels weghalen met ontweringswater.

 

Hars uitvloeien: Vurenhout is een harshoudende houtsoort. Dit betekent dat er ‘harslijnen’ en ‘harszakjes’ in het hout kunnen zitten. Als het warm wordt, zullen deze harsplekken gaan uitvloeien waardoor en groene (later witte) strepen of plekken
op het hout kunnen voorkomen. U kunt deze plekken laten zitten, de hars zal hard worden en wegspoelen. Eventueel kunt u de harsplekken weghalen met terpentine.

 

Hars uitvloeien: Grenenhout is een harshoudende houtsoort. Dit betekent dat er ‘harslijnen’ en ‘harszakjes’ in het hout kunnen zitten. Als het warm wordt zullen deze harsplekken gaan uitvloeien waardoor en groene (later witte) strepen of plekken
op het hout kunnen voorkomen. U kunt deze plekken laten zitten. Hars zal hard worden en wegspoelen. Eventueel kunt u het zelf weghalen met terpentine.

 

 

Kromtrekken: Planken kunnen wat kromtrekken door snel terugdrogen na het impregneren, maar dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout. U kunt deze planken gewoon gebruiken.
Wij adviseren in dat geval de planken met de bolle kant (hartkant) naar buiten gericht vast te schroeven. Hierdoor staan de randen van de plank bij kromtrekken niet in het zicht en heeft u alsnog een mooi eindresultaat.

 

 

Scheuren: Hout ‘werkt’ door weersomstandigheden, dat wil zeggen dat het in de zomer krimpt en in de winter uitzet. Dit kan zorgen voor kleine en grote scheuren, maar die hebben geen invloed
op de kwaliteit. Bij grenenhout kunnen zowel kopscheuren als krimpscheuren op het oppervlak van het hout voorkomen.

 

 

Ruwe plekjes en randen: Hout is een ruw natuurproduct. Het grenenhout dat wij verkopen wordt altijd geschaafd en zo rondom glad gemaakt. De schaaf kan echter niet altijd iedere plek op
het hout goed raken of het hout kan bij het schaven vochtig zijn waardoor het minder glad wordt. Dit is een normale mechanische eigenschap van het bewerken van grenenhout. U kunt dergelijke plekken eventueel gladder maken door het hout na te schuren.

 

 

Groene vlekken op het hout: Dit zijn sporen van het impregneermiddel waarmee het hout is geïmpregneerd. Deze groene vlekken
zullen na plaatsing van het hout snel wegtrekken onder invloed
van zon en regen.

 

 

Verschil in kleur en structuur: Elk stuk hout is uniek en geen enkele plank of balk is hetzelfde. Daardoor kan de kleur en structuur per plank of balk verschillen. Ook op een plank zelf kan kleurverschil aanwezig zijn. Dit kan komen door inpakmaterialen zoals omsnoerband, maar ook omdat hout aan de buitenkant van een pakket meer verkleurt dan aan de binnenkant. Kleurverschillen zijn normaal en onder invloed van het weer zal het snel wegtrekken.

 

 

Vergrijzing: Grenenhout heeft van nature een lichte kleur. Onder invloed van weersomstandigheden zal die kleur vergrijzen. Bij toepassing in uw tuin kan hout ook onderling gaan verschillen in kleur. Dit kan komen omdat op sommige plekken bijvoorbeeld meer zonlicht komt dan op andere plekken. Bij grenenhout is vergrijzing niet tegen te gaan tenzij u het hout voorziet van een kleurbeits. Onze medewerkers adviseren u graag over de mogelijkheden.

 

 

Uitzetten en krimpen: Grenenhout is een vers product dat met vloeistoffen is geïmpregneerd. Dat betekent dat het hout vol vocht zit als het aankomt. Het ene stuk hout kan droger zijn dan het andere waardoor er minimale maatverschillen kunnen zijn.
Daarnaast ‘werkt’ het hout: in de zomer krimpt het door warmte en
in het najaar zet het uit door vocht. Het is belangrijk om hier bij montage rekening mee te houden en ervoor te zorgen dat het hout ruimte heeft om uit te zetten en te krimpen.